Rootfolk

Surinaamse tropische fruitsoorten vormgegeven
in keramiek

Het Surinaamse regenwoud is overweldigend. Een enorme diversiteit aan bomen, planten en dieren. Een evoluerend lab van kleur, vorm en materiaal. 

Er zijn veel exotische fruitsoorten in Suriname. De vormen van de Suriname Collectie verwijzen naar de verschillende groeifasen van tropisch fruit. De klei is opgegraven uit een oude bauxietmijn in de jungle en met de hand gezuiverd. 

Alle producten zijn ontworpen en handgemaakt door Margot Kat in haar atelier in Amsterdam, Nederland. De Surinaamse red earth collectie is een limited edition, gemaakt tijdens haar tweejarige (2017-2018) werkperiode in Suriname. Momenteel werkt ze aan een editie in porselein.

Rootfolk Producten

Het verhaal achter Rootfolk

Rootfolk is de creatie van kunstenaar Margot Kat. Margot creëert, inspireert en verbindt, met de schoonheid en wijsheid van de natuur als uitgangspunt. Dit doet ze door visuele verhalen uit de natuur te creëren en te delen in keramiek en door mensen te coachen om hun creatieve aard te verkennen. De texturen, vormen en kleuren van de natuur en de wens om deze rijkdom met anderen te delen, hebben Margot geïnspireerd om kunstvoorwerpen en servies collecties te creëren. Ze brengt een gevoel van natuurlijke schoonheid in het dagelijks leven. Aarde, planten en bomen zijn haar werkterrein. 

Margot Kat Rootfolk foto

Bij het werken aan een collectie kiest Margot altijd voor natuurlijke thema’s en doet uitgebreid onderzoek naar de uitingen ervan. Bij het ontwerpen en creëren met haar handen laat ze zich intuïtief leiden door de esthetiek van de natuur en de kenmerken van het gebruikte materiaal. Ze begint met een zogenaamd ‘archetype object’. Andere producten in hetzelfde idioom volgen natuurlijk. Er wordt veel aandacht besteed aan de keuze van de juiste materialen en het verloop van het productieproces. Voor keramiek kiest Margot voor duurzaam porselein en steengoed. Tijdens de productie wordt klei en glazuur hergebruikt en wordt de oven gestookt op groene stroom.

Customers Reviews

5/5
Ben zo blij met mijn rootfolk schaaltjes! Behalve de prachtige kleuren en de mooie vormen zijn ze voor mij een blijvende herinnering aan Suriname. Elke keer als ik ze zie doen ze me denken aan de jungle, (de aarde kleur van de schaaltjes) de markt met al het fruit (vorm) en de geweldige vrienden (waarmee we avonden doorbrachten en de schaaltjes gebruikten). Ik kan niet wachten tot meer van rootfolk aan mijn collectie toe te voegen!
5/5
Een prachtige serie van kunstenares Margot Kat. Haar schaaltjes van Surinaamse klei in vormen van Surinaams fruit zijn prachtig en ijzersterk, het glazuur heeft een mooie diepe kleur. Ik ben er heel blij mee. Iedere dag te gebruiken en een lust om naar te kijken.

Blijf op de hoogte en schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Uitschrijven kan op elk moment.