Dobru Jubileum jaar 2023

Dobru gedicht Wan Bon

Dobru
Wan bon - one tree

De Dobru stichting heeft in 2013 een speciale pangi en een angisa uitgegeven ter gelegenheid van Carifesta XI, die in Suriname werd gehouden. 

Deze Limited edition Dobru pangi & angisa werd zo goed ontvangen dat de Dobru stichting nog een extra serie heeft gemaakt speciaal ter gelegenheid van het Dobru jaar in 2015. 

Dobru Stichting zet zich in om de nalatenschap van de dichter Dobru in ere te houden. Het komende jaar 2023 staat in het teken van Dobru’s 40ste sterfdag, 17 november 2023. De stichting zal binnenkort met een programma komen ter nagedachtenis aan dit memorabel event.

Tijdens zijn reizen naar verschillende Marrondorpen kreeg Dobru altijd pangi’s als geschenk aangeboden; het zijn giften die hij steeds zorgvuldig heeft gekoesterd. De band tussen de nationale dichter Dobru en de bewoners van het binnenland was altijd enorm hecht, en werd gekenmerkt door wederzijds respect en waardering.  

De speciale pangi is genaamd Wan Bon, naar Dobru’s meest bekende gedicht, en is ontworpen door de Saramaccaanse textielkunstenares Johanna Huur. Zij gebruikte als ondergrond een Alakondrestof, en hierop zijn uitvoeringen met het boommotief gemaakt in vier verschillende kleuren.

De pangi, of de Surinaamse omslagdoek heeft allang ook verder dan het Surinaamse binnenland bekendheid gekregen. Ook in Nederland worden de pangi’s gebruikt in huis, tijdens strand of picknick’s. De pangi multi cultureel en multi functioneel. En…………..een waardevol aandenken aan Suriname.
  

Limited edition Dobru 'Wan bon' pangi & angisa

Het verhaal achter Dobru

Dobru, (dubbel, afgeleid van de dubbele R in de naam Robin Ravales )

pseudoniem van Robin Ewald Ravales, geboren in Paramaribo op 29 maart 1935 en overleden in Paramaribo op 17 november 1983 in Paramaribo, schrijver en politicus en is ongetwijfeld een van de kleurrijkste figuren uit de Surinaamse literaire wereld. Zijn korte biografie Wan monki fri (1969) (Een klein beetje (mondje) vrijheid) schetst zijn jeugdjaren.

WanBongedicht

Het gedicht ‘Eén boom’  of ‘Wan bon’ is een van de bekendste voor-beelden van de behoefte om saamhorigheid te creëren in een tijd waarin de roep om vrijheid steeds luider wordt. De metaforiek is eenvoudig en geeft weinig ruimte voor misverstanden. Dobru stierf op achten-veertigjarige leeftijd aan de gevolgen van suikerziekte.

Customers Reviews

5/5
De Surinaamse pangi's zijn onmisbaar in je kledingkast, op reis of naar het strand. Super handig! En deze speciale edition Dobru pangi met de boom erop geborduurd uit het gedicht Wan Bon / One Tree van Dobru koester ik. En ik kijk uit naar de nieuwe edition 2023. Ben benieuwd!
5/5
The traditional clothing of maroon women in Suriname is the pangi. The different colours and designs can have a meaning. The Dobru pangi is very special and the checkered material is 'ala kondre' and has the colours of the Surinamese flag. One Tree, so many leafs One Tree the poem starts and it end One Suriname, so many hair types, so many skin colours, so many tongues, ONE PEOPLE!
It still give me goose bumps.

Blijf op de hoogte en schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Uitschrijven kan op elk moment.