PANGI'S & wrap arounds

Dobru gedicht Wan Bon

Pangi - Surinaamse omslagdoek M/V

De Surinaamse pangi is een meerkleurige lendedoek dat te vergelijken is met de ‘kente’, een typische Ghanese stof.
 
De pangi wordt zowel door mannen als vrouwen gebruikt en komen voor in verschillende kleuren en allerlei motieven en tekeningen. Elke pangi heeft zijn eigen unieke verhaal. Ook hoe een pangi gedragen wordt door de vrouwen heeft een bepaalde betekenis. 

De pangi, of de Surinaamse wrap around heeft verder dan het Surinaamse binnenland bekendheid gekregen. Ook in Nederland worden de pangi’s gebruikt in huis, tijdens strand of picknick’s. De pangi multi cultureel en multi functioneel. 

Een waardevol aandenken aan Suriname.
 

Het verhaal achter de pangi – wrap around

De pangi kent binnen de Aukaanse Marroncultuur onder andere de volgende betekenis: 

Geboortegeschenk: Een nieuwgeboren baby wordt 6 dagen binnenshuis gehouden. Op de 7e dag mogen moeder en kind dan naar buiten en wordt de baby op een feestelijke wijze aan de wereld getoond en wordt er een pangi cadeau gedaan. De pangi heeft de betekenis dat de baby aan de wereld is getoond.

Huwelijksgeschenk: Partners geven elkaar bij het huwelijk een speciale doek. De vrouw krijgt een pangi. De doeken dragen de functie van het bewijs van de verbintenis. Mocht het echtpaar ooit besluiten te scheiden dan worden beiden doeken teruggeven aan elkaars families. 

Initiatie van meisje: Bij de initiatie rond het 16e levensjaar, worden meisjes als volwassen beschouwd en krijgen zij een pangi. Het krijgen van de pangi betekent dat zij vanaf dat moment als vrouw worden gezien, wat gepaard gaat met bepaalde rechten maar ook plichten. 

Begrafenis en afscheidsritueel: Ook rituelen rondom de dood zijn belangrijk in de Aukaanse Marroncultuur. De doeken, waaronder de pangi’s die daarbij gebruikt en gedragen worden staan voor rouw.

 

Dobru omslagdoek One Tree

De pangi is een lange, rechthoekige doek die vrouwen uit de Aukaanse Marron gemeenschap uit Suriname tot boven hun navel om hun middel wikkelen. Marrons zijn afstammelingen van tot slaaf gemaakten die gevlucht zijn en aanvankelijk in het binnenland van Suriname hun stamverband zijn gaan leven. Hier behielden zij gebruiken die zij mee hebben genomen vanuit hun cultuur van herkomst, gaven zij hier hun eigen draai aan en ontwikkelden zij nieuwe gebruiken. Zo ook rondom de pangi wat meer is dan alleen een voorwerp van stof. Het heeft een veelzijdig betekenis die tot uitdrukking komt bij meerdere rituelen binnen de Aukaanse Marroncultur. Deze rituelen worden door de huidige gemeenschap nog steeds in ere gehouden en zijn zo vanuit Suriname meegekomen naar Nederland. 

Customers Reviews

5/5
De Surinaamse pangi's zijn onmisbaar in je kledingkast, op reis of naar het strand. Super handig!
5/5
De geborduurde pangi of omslagdoek is echt een knap staaltje vakwerk. Ik ben echt blij dat ik deze hand geborduurde pangi bij mijn verzameling kan toevoegen. Ze zijn bijna niet te koop in Nederland. Dus extra blij!

Blijf op de hoogte en schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Uitschrijven kan op elk moment.
Geverifieerd door MonsterInsights