Dobru Jubileum jaar 2023

Dobru gedicht Wan Bon

Dobru
Wan bon - one tree

De Dobru stichting heeft een speciale pangi en een angisa uitgegeven ter gelegenheid van Carifesta XI, 2013. 

Deze Limited edition Dobru pangi & angisa werd een succes en zeer goed verkocht in Suriname. 

Daarna zijn er speciaal door de Dobru stichting nog een extra serie gemaakt speciaal ter gelegenheid van het Dobru jaar in 2015. Binnenkort komt ook ter gelegenheid van het Dobru jubileumjaar 2023 ter nagedachtenis van Dobru’s overlijden 40 jaar geleden. Gallery De KuS heeft destijds deze pangi’s en angisa’s in haar galerie in Paramaribo verkocht en heeft gelukkig nog de laatste exemplaren via Dobru Stichting weten te bemachtigen. 

Na een succesvolle spoken word voordracht Wan Bon door Hermano op de expo ‘SU & NL annu NU! in het Vrijpaleis te Amsterdam oktober 2022 en in de Taalunie te Brussel op onafhankelijksheidsdag 25 november 2022 kunnen we weer een mooi product toevoegen aan het assortiment van Gallery De KuS.  

Tijdens zijn reizen naar verschillende Marrondorpen kreeg Dobru altijd pangi’s als geschenk aangeboden; het zijn giften die hij steeds zorgvuldig heeft gekoesterd. De band tussen de nationale dichter Dobru en de bewoners van het binnenland was altijd enorm hecht, en werd gekenmerkt door wederzijds respect en waardering.  

De speciale pangi is genaamd Wan Bon, naar Dobru’s meest bekende gedicht, en is ontworpen door de Saramaccaanse textielkunstenares Johanna Huur. Zij gebruikte als ondergrond een Alakondrestof, en hierop zijn uitvoeringen met het boommotief gemaakt in vier verschillende kleuren.

De pangi heeft allang ook verder dan het Surinaamse binnenland, bekendheid gekregen en vele Caribische vrienden vinden het een waardevol aandenken aan Suriname.

Limited edition Dobru 'Wan bon' pangi & angisa

Het verhaal achter Dobru

Dobru, (dubbel, afgeleid van de dubbele R in de naam Robin Ravales )

pseudoniem van Robin Ewald Ravales, geboren in Paramaribo op 29 maart 1935 en overleden in Paramaribo op 17 november 1983 in Paramaribo, schrijver en politicus en is ongetwijfeld een van de kleurrijkste figuren uit de Surinaamse literaire wereld. Zijn korte biografie Wan monki fri (1969) (Een klein beetje (mondje) vrijheid) schetst zijn jeugdjaren.

WanBongedicht

Het gedicht ‘Eén boom’  of ‘Wan bon’ is een van de bekendste voor-beelden van de behoefte om saamhorigheid te creëren in een tijd waarin de roep om vrijheid steeds luider wordt. De metaforiek is eenvoudig en geeft weinig ruimte voor misverstanden. Dobru stierf op achten-veertigjarige leeftijd aan de gevolgen van suikerziekte.

Customers Reviews

5/5
De tassen van Floh-Jo zijn altijd een lust voor het oog. Zo mooi dat ik zelf vaak mijn outfit bij de tas zoek in plaats van andersom. Inmiddels ben ik de gelukkige eigenaresse van 6 Floh-Jo creaties. Van groot naar klein.
Allemaal blijven ze, ook na veelvuldig gebruik, mooi.
5/5
Happy Floh-Jo ontdekt te hebben. Prachtige, unieke, one of a kind, handgemaakte tassen die duidelijk met liefde gemaakt zijn door een al even prachtig mens. Ik ben blij en tevreden met mijn tassen. Jawel, het kon niet bij één tas blijven. Ze zijn gewoon te mooi.

Blijf op de hoogte en schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Uitschrijven kan op elk moment.